Per dur un estil de vida actiu ens cal una pràctica regular d’activitat física moderada. Busquem les activitats que ens agraden més; cada minut suma! Sempre que ens sigui possible, a l’aire lliure i en companyia!

Com ha canviat la manera de moure’ns?

Si fem una ullada cap enrere, veiem que tradicionalment la majoria d’oficis suposaven desenvolupar una activitat física durant moltes hores. A més a més, s’hi afegia que molts desplaçaments es realitzaven a peu. En conseqüència, l’activitat física estava molt més integrada en els hàbits quotidians.

Avui en dia, la majoria de treballs ja no són tan físics i el cotxe o el transport públic són el nostre principal medi de desplaçament. Cada cop som menys actius físicament en el nostre dia a dia, i tot i que disposem d’hores de lleure, tendim a ocupar-les amb activitats sedentàries.

Sabies que… Sense adonar-nos passem una mitjana d’entre nou i deu hores diàries asseguts.

Què ens aporta un estil de vida actiu?

La pràctica d’activitat física regular i moderada forma part fonamental de la Dieta Mediterrània i ens proporciona grans beneficis per a la salut de tots els components de la família. Com que no tots ho valorem igual…

ADULTS:
Preveu malalties com el càncer i la diabetis.
Ajuda a controlar el sobrepès i l’obesitat.
Contribueix a conciliar millor el son.
Millora la qualitat i l’esperança de vida.
L’activitat física en família pot millorar els vincles afectius amb els fills/es.

NENS:
Tindràs més energia.
Seràs més àgil.
Creixeràs millor, amb uns músculs i ossos forts.
Milloraràs la teva imatge.
Estaràs més content/a i tindràs més amics.

Sabies que… Un nen que té una pantalla a la seva habitació té més possibilitats de patir sobrepès, comparat amb un nen que no en té cap.

Com podem ser una familia activa?

La base de l’activitat física són uns hàbits que impliquen un estil de vida actiu. Els hàbits és quelcom que afecta a tota la família. És important plantejar-nos la realització d’un esport de manera regular, però sobretot hem d’incidir en els hàbits del dia a dia. Si canviem el com i el quan fem algunes de les activitats quotidianes, tindrem una vida més activa.
No totes l
es activitats que ens plantegem són iguals i atrauen de la mateixa manera als diferents components de la família. Siguem variats i triem conjuntament!

Sabies que… Pujar escales suposa una despesa energètica 3 o 4 vegades superior que caminar en pla. No desaprofitis les escales que se’t presentin!

Quan podem fer activitat física en família?

Durant la setmana, els horaris familiars dificulten la pràctica conjunta d’activitats físiques. No hem de desaprofitar les oportunitats que se’ns presentin. Si tenim poc temps, les instal·lacions esportives properes, els parcs infantils o el mateix pati de l’escola pot ser l’espai ideal per jugar. Els jocs tradicionals també són una bona excusa per jugar en família…

El cap de setmana pot ser el moment ideal per programar activitats més llargues. Si com a adults ja fem alguna activitat física, aprofitem per compartir-la amb els nostres fills. Si per contra, no realitzem cap activitat, és el moment de fer-ho en família i ser més actius.
Sabies que… El nostre comportament com a adults cap a la pràctica esportiva dels nostres fills és determinant. No reconèixer el valor de la pràctica esportiva, o per contra, ser excessivament exigent són actituds que poden causar aversió vers l’activitat física.

eparem una activitat física d’un dia en família

Preparem una activitat física d’un dia en família!

Organitzeu la vostra activitat a partir de 5 preguntes!

Què podem fer? Cada component de la família escriu en un paper allò que li agradaria fer.

Quines possibilitats tenim? A partir dels interessos llistem les possibilitats reals en funció del temps, recursos materials propis, recursos materials de l’entorn, recursos econòmics. Seleccionem les activitats possibles i les no possibles. Cal estar informats del que ens ofereix el nostre entorn: espais urbans, zones verdes, boscos propers, vies verdes, ofertes del barri, ofertes d’entitats, etc.

Com triem? Decidim de manera consensuada i prioritzem els interessos comuns. En cas de molta diversitat, deixem oberta la possibilitat de fer un altra dia l’activitat no triada. Cal saber conjugar els interessos de tots els components perquè l’activitat sigui atractiva per a tothom i ens quedin ganes de repetir-la. El valor de l’activitat és fer-la conjuntament.

Qui organitza? Sovint recau en l’adult tota la organització de la sortida (preparar material, àpats, etc.). Impliquem als infants/joves en les tasques organitzatives. Llistem el que cal preparar conjuntament i repartim les tasques en funció de les possibilitats de cadascú.

Com ha anat? No oblidem valorar com ens ha anat. Serveix per verbalitzar les emocions sorgides i per millorar aquells aspectes que es poden millorar en properes sortides.